välkommen till min blogg

VÄLKOMMEN till min blogg; blommor och kvistar!

Jag är en finlandssvensk trädgårdsmästare, textilartesan och florist.


TERVETULOA! WELCOME!

24 oktober 2011

workers in dubai

för trettio år sedan fanns det ca 200 000 människor i dubai. de flesta levde då på fiske och pärlfiske. sedan hittade man olja...
idag består staden av 1,2 miljoner människor. av dessa är ca 50 % indier, pakistanier, afghanistaner, libaneser och asiater. dagens araber, i dubai, behöver inte jobba i servicebranchen, pga oljerikedomarna, men eftersom staden satsar hårt på turismen, så behövs mycket arbetare från andra länder till byggnads- och servicebranchen. vill man jobba i dubai måste man ha en arbetsplats färdigt ordnad åt sig, för att få visum att stanna. man kan åxå söka ett visum på en månad och försöka hitta ett arbete under den månaden. hittar man inte ett jobb, hamnar man direkt ut från staden. likadant om man inte har barn och barnbarn som tar hand om en då man fyllt sextio, eftersom man inte kan få visumet förnyat efter sextio mera. i dubai finns inget pensionssystem och då jag frågade en pakistaner om de sätter undan pengar under arbetslivet för att sedan klara pensionstiden, svarade han att nej, de investerar i barnen som sedan tar hand om dem då de blir gamla. =)
lite främmande system för oss här uppe i norden, eller hur? 
arbetsdagar på 12-14 timmar, 7 dagar i veckan, är ett måste för den inflyttade arbetsbefolkningen. tack vare oljan som gjort förenade araberemiterna till ett välståndsland har araberna gratis hälsovård och skolgång, men detta gäller inte befolkningen utifrån. de betalar dyrt för hälsovården.
men pga av värmen i dubai, 30 - 45 grader hela året runt, var arbetstakten inte heller den vi är vana vid här, utan man förstod sig på att vila under dagen för att orka =)










trevlig arbetsvecka!

susanne












5 kommentarer:

  1. Verkar vara lite av ett "modernt slaveri", eller.....!?

    SvaraRadera
  2. Blir lite upprörd över att gästarbetarna har så dåliga villkor när det nu finns pengar. Klart utnyttjande av andra som inte har så mycket att säga till om.

    SvaraRadera
  3. Slaveriet är nog inte på långa vägar når avskaffat ,kul bilder ,kramis Nette

    SvaraRadera
  4. Det där är aningen upprörande. Alltså bara gott för rikemän och kanske turister.
    Tur att man ändå får bo i kalla norden.

    SvaraRadera
  5. i våra nordiska öron låter det ju inte klokt, det där.
    men en fin resa ser ni ut att ha haft, och din musmatta är verkligen snärtig :)

    SvaraRadera